lördag 5 mars 2011

Bak

Idag har jag bakat glutenfritt bröd för första gången i mitt liv, och nami så gott det blev. Har aldrig lyckats sådär bra med något bröd förut. Jag är inte säkerställd glutenintolerant än, men jag har starka misstankar så det är lika bra att börja lära mig göra mat på gluten vis nu!

Ljust glutenbröd med plommon

Ingredienser:

25 g jäst
1 dl vatten
2 dl filmjölk
2 msk rapsolja
1 msk boveteflingor
½ tsk salt
2 msk mörk sirap
100 g torkade plommon
1/2 dl linfrön
1 ägg
ca 7 dl glutenfri mjölblandning

Smula jästen i en bunke. Häll på kallt vatten, filmjölk och olja. Rör om så jästen löser sig.
Blanda i salt och bovete flingor


Hacka plommonen i medelstora bitar, tillsätt plommonen och ägget i jästblandningen.
Tillsätt först hälften av mjölet, sedan resten i små portioner under tiden som du eller maskinen arbetar ner mjölet. Degen skall arbetas kraftigt, degens konsistens skall vara ganska kladdig.

Täck med bakduk och låt jäsa i 45 min-1 timme i rumstemperatur. Sätt sedan degen i en form, jag använde mig av en smord silikon form. Strö lite mjöl ovanpå.

Grädda på 200 grader i 25-30 minuter.
Grädda gärna lite högre upp i ugnen så får det glutenfria brödet en finare färg.


Igår hade vi en trevlig kväll i Raippis, karkki o film. Nu skall jag bege mig iväg på Loppis med Steph och Alfur, moro!

Inga kommentarer: